Ekološki Quinoa Flaki
Zgodovina in izvor kvinoje
Kvinoja (Chenopodium quinoa) je doma iz Južne Amerike in jo gojijo kot glavno prehransko kulturo že 6000 let. Kvinojo so že uporabljali Inki kot poljščino. Rastlina lahko raste v hladnih, hranilno revnih in suhih pogojih. Rastna doba traja približno 5-6 mesecev.
S križanjem so bile ustvarjene sorte kvinoje, ki lahko rastejo v evropskih in severnoameriških pogojih. V prvi polovici aprila se kvinoja seje v Evropi, obiranje pa poteka od sredine septembra.
Proizvodni proces kvinojinih kosmičev
Po obiranju se kvinoja najprej očisti. Nato se kvinoja opere, da se odstrani saponin. Potem se posuši in ročno izberejo najboljši kosi. Ti kosi se namočijo, da se kvinoja sploščijo. Po sušenju se kvinoja preseje in nato predela v kvinojine kosmiče.
Zdrave lastnosti kvinojinih kosmičev
<Kvinojini kosmiči so bogati z vitamini B2, E, železom, bakrom in magnezijem. Kvino…